Atarimax Product Discussion Forums
https://atarimax.com/flashcart/forum/

APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?
https://atarimax.com/flashcart/forum/viewtopic.php?f=5&t=1958
Page 1 of 1

Author:  Gunstar [ Wed Dec 14, 2016 10:22 am ]
Post subject:  APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

First let me apologize for the large image that is stretching this post so you have to scroll to read it. I didn't know it would be shown full size, but just a clickable thumbnail, and if the admin can reduce it's size, cool, I don't know how.

I looked through the entire first page of this forum, to see if there was anything about AtariMax APEloader menu. But I didn't see anything, so I'm starting a new topic about it.

I've been using APE on my PC for years and several generations of the software. Long before I had the Atarimax Warp+ 32-in-1 OS installed in my 1200XL. Besides the Prosystem and Imagic co-apps, I've always used APE to either directly load ATR images, or set up a PC mirror and load .exe, .xex, .com, etc. files using a DOS on my Atari.

Yesterday, I accidentally discovered the APEloader menu that runs on the Atari, to load these executables directly, like AspeQT, but you start the executable by selecting the corresponding letter to the file from the APEloader menu instead of a cold-boot after mounting on the PC like with AspeQT.

I didn't realize this menu existed until now. My main and first question about the APEloader menu is if this is a feature of the Atarimax Warp+ OS board, or if this is being loaded up from APE PC software when I first cold start my computer an the menu comes up? (assuming a pc mirror is detected on drive 1)

I haven't found any reference so far, of the APEloader menu in my search so far through the APE and 32-in-1 documentation. I'm not sure how I never accidentally booted to the menu in the past either, it happened because I finally decided to look into the Remote Control app that is built into the 32-in-1 OS board, and while testing it, I found the APEloader menu.

Once I've established if this is a feature of the PC APE software or of the 32-in-1 board I will reserve other questions about APEloader and Remote Control.

Author:  Timothy Kline [ Fri Feb 17, 2017 9:01 am ]
Post subject:  Re: APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

Hi there, Gunstar,

I hadn't known anything about this, and I've been a fan of the SIO2PC for ages (and still am!), so I'll have to check it out myself.

I did manage to find the following topic, related to this subject:

http://www.atarimax.com/flashcart/forum/viewtopic.php?f=5&t=713&hilit=remote+control

--Tim

Author:  _The Doctor__ [ Sun Mar 05, 2017 7:24 am ]
Post subject:  Re: APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

The Atarimax Ape Loader is loaded from APE via the SIO when you have a PC mirror image in slot one with Atari files xex and the like in that directory....
once you hold down option and turn the Atari on, it boots the Loader from APE and you can navigate using the Loader menu....
to pick a physical drive on the x86PC use CTRL+(DRIVE LETTER)
ctrl+C selects x86PC hard drive C:

you end up in the root drive C:

select the letter preceeding any \foldername and it switches into that directory
select letter A \.. or bk sp (backspace key) and it switches back out one directory level

tab to select loading address base.... some programs use 3 sector boot loaders and such choosing different address lets most of them run
arrow up and down moves thru the selected directories content

shift and a letter zooms or jumps to those files beginning with that letter in the directory

to return to the back out one directory choice from zoom either press the up arrow on the Atari until you see the A \.. and choose A or press the bk sp (backspace key)
press the letter preceeding an xex or other file and it will attemp to load it.

I save a copy of remote.com in my pc mirror drive and my root directory I use apeloader to call remote.com and have it mount and run my atr's

Author:  Bikerbob [ Sun Apr 02, 2017 7:05 am ]
Post subject:  Re: APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

Outside of what you just put up here Doc.. is there no other documentation for this?

I too have used APE for a while and was not aware of this.

Though right now, my SIO2PC ser. just kacked.. and I cant seem to get ahold of S. Tucker.

James

Author:  Bikerbob [ Tue Apr 04, 2017 4:37 pm ]
Post subject:  Re: APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

Can you call the menu only a boot?

What if you have a hardware DOS like Spartados?

I have my old T40 laptop under the desk on a shelf.. so I never access it.. if I need to see the menu I go through my current laptop and teamview in so I can load images etc.

Would be nice to be able to do some of that from that atari.

James

Author:  Gunstar [ Wed May 03, 2017 8:39 am ]
Post subject:  Re: APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

_The Doctor__ wrote:
The Atarimax Ape Loader is loaded from APE via the SIO when you have a PC mirror image in slot one with Atari files xex and the like in that directory....
once you hold down option and turn the Atari on, it boots the Loader from APE and you can navigate using the Loader menu....
to pick a physical drive on the x86PC use CTRL+(DRIVE LETTER)
ctrl+C selects x86PC hard drive C:

you end up in the root drive C:

select the letter preceeding any \foldername and it switches into that directory
select letter A \.. or bk sp (backspace key) and it switches back out one directory level

tab to select loading address base.... some programs use 3 sector boot loaders and such choosing different address lets most of them run
arrow up and down moves thru the selected directories content

shift and a letter zooms or jumps to those files beginning with that letter in the directory

to return to the back out one directory choice from zoom either press the up arrow on the Atari until you see the A \.. and choose A or press the bk sp (backspace key)
press the letter preceeding an xex or other file and it will attemp to load it.

I save a copy of remote.com in my pc mirror drive and my root directory I use apeloader to call remote.com and have it mount and run my atr's



Thanks! Though all that info wasn't needed for me, obviously it's helping some. I only discovered APEloader by accident recently (within the last year) myself, after using APE for years. It REALLY needs to be documented better, if it is at all. All I needed was where it was loading from APE on the PC or from my 32-in-1. Now I know it's available to all who have APE and not just those with APE WARP+ OS 32-in-1.

Author:  Gunstar [ Wed May 03, 2017 8:44 am ]
Post subject:  Re: APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

Bikerbob wrote:
Can you call the menu only a boot?

What if you have a hardware DOS like Spartados?

I have my old T40 laptop under the desk on a shelf.. so I never access it.. if I need to see the menu I go through my current laptop and teamview in so I can load images etc.

Would be nice to be able to do some of that from that atari.

James

I'm not sure, but it sounds to me like you've no idea of the 'Remote Control'*** option either. Hold down SELECT+OPTION at power-up and it will take you to the Remote Control menu where you can work with APE from your Atari instead of the PC***. ApeLoader is simply a .com/.XEX loader that automatically allows direct loading of executables (similar to the option in AspeQT, but let's you choose the executable from an menu on the Atari instead of on the PC, similar to a FAT loader. It's automatic as long as you have a mirror mounted in APE, then just turn on the Atari with OPTION unless you have 32-in-1 and a reverse BASIC OS so there's no need for OPTION unless you WANT BASIC.

***EDIT-I keep forgetting which features are APE and which are APE WARP+ 32-in-1 OS. Remote Control, DOES in fact require the 32-in-1. I personally wasn't sure if the APEloader menu came from APE or 32-in-1 and now I know it comes from APE on the PC.

Author:  _The Doctor__ [ Wed Jan 24, 2018 9:40 am ]
Post subject:  Re: APEloader menu: 32-in-1 or PC APE software?

you can execute remote.com and use the remote functions without 32in1 btw
using remote you can put what you want in slot atr's etc...
and apeloader to run xex's

Page 1 of 1 All times are UTC - 5 hours
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/