Atarimax Product Discussion Forums
https://atarimax.com/flashcart/forum/

where to jmp to, to get boot menu again
https://atarimax.com/flashcart/forum/viewtopic.php?f=7&t=776
Page 1 of 1

Author:  Sysop*Marius [ Wed Jan 14, 2009 3:41 am ]
Post subject:  where to jmp to, to get boot menu again

Hi!

Second hand I bought a MyIDE 1Mb flash cart, and I like to use this one on 100% standard Atari. Works great.

But there is one thing I like to know. Sometimes (for whatever reason) the MyIDE OS is disappeared from memory, and the atari boots sio again.

There is no way of getting back into the cart's bootup menu, except for switching off the atari, and back on. The hold-option solution doesn't work in this case.

I would like to know, is there a cart-init address in atari OS where to jump to from dos to re-init the cart? I do not want to turn off the atari, because my ramdisk will be erased then.

The only solution I found so far is booting the MyIDE OS from a diskette to get access to my partition again, but then I'm still not in that flash menu of the cart....

Thanks
Marius

Author:  mr-atari [ Sat Jan 17, 2009 3:37 am ]
Post subject: 

Hello Marius!

Been a long time :-)

The problem is that the cartridge switches it self off or is on a different
bank when the OS in RAM crashes. The only way to get is back online is
to select bank #0 and do a coldstart. You can have a bootdisk in D1: with
this small program.

LDA #$FF
STA $D520 ;select bank #0
JMP $E477 ;go coldstart

That's all.

Cheers,
Sijmen.

Author:  ponderosa [ Sat Jan 17, 2009 11:13 am ]
Post subject: 

Any chance for a compiled version of this? xex or atr? Thanks.

Author:  DAP-Ottawa [ Sat Jan 17, 2009 6:12 pm ]
Post subject: 

LDA #$FF
STA $D520 ;select bank #0
JMP $E477 ;go coldstart


In BASIC, enter the following:

10 FOR I=1536 TO 1536+9
20 READ A
30 POKE I,A
40 NEXT I
50 A=USR(1536)
100 DATA 104,169,255,141,32,213,76,119,228


Assembled by hand, so no guarantees.

Author:  ponderosa [ Wed Jan 21, 2009 8:15 pm ]
Post subject: 

Thanks, but I get error 6 at line 20. Not sure why. I bit over my head.

Author:  bf2k+ [ Wed Jan 21, 2009 8:59 pm ]
Post subject: 

ponderosa wrote:
Thanks, but I get error 6 at line 20. Not sure why. I bit over my head.


Does your line 100 have 10 DATA statements?

1536 to 1536+9 = 10

try 1536 + 8 in your for next loop

Author:  ponderosa [ Mon Jan 26, 2009 8:23 am ]
Post subject: 

Yeah, that seems to fix it. Thanks.

Author:  Sysop*Marius [ Tue Feb 17, 2009 4:08 am ]
Post subject: 

Thanks Mr. Atari that works great.

And for the folks with the basic program: That basic program you guys are trying is FAR too complicated!

What about this:

POKE 54560,255

and press reset.

Works here...

Very handy in case you only have a MyIDE connected, and can not boot from a sio disk... with basic built-in you only have to remember this instruction.

Handy!
Marius

Author:  ponderosa [ Fri Mar 13, 2009 1:44 pm ]
Post subject: 

Cool. Nice solution. Works great. Thanks, Marius.

Page 1 of 1 All times are UTC - 5 hours
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/